Wołowina imbirowo-pomarańczowa

Wołowina imbirowo-pomarańczowa
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 stek z łopatki
  • bez kości (ok. 0,5kg)
  • 2 cebule
  • posiekane
  • 1 kawałek imbiru (ok. 4-5cm)
  • umyty
  • nie obrany
  • pokrojony na cienkie plasterki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 1 szklanka marmolady z gorzkich pomarańczy
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 łyżka przyprawy "pięć smaków"
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 opakowanie młodziutkiego szpinaku
  • 100 g kiełków fasoli mung
  • 1 pęczek dymki
  • posiekane zielone części

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej garnek na średnim ogniu i wlej olej. Obsmaż mięso z obu stron. Wyjmij mięso i wrzuć cebulę i imbir. Podduś, aż zbrązowieją. Jeśli by się zaczęły przypalać, możesz dodać trochę wody.
Dodaj mięso, sos sojowy, sok pomarańczowy, marmoladę, bulion i przyprawę „pięć smaków”. Umyj dokładnie kolendrę, drobno posiekaj korzenie i łodygi i dodaj do garnka. Resztę kolendry grubo posiekaj i odłóż na później. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj. Gotuj, aż mięso będzie miękkie, około 1 godziny. Kiedy mięso zmięknie, podziel je na mniejsze kawałki. Dodaj dymkę, oraz większość liści kolendry i wymieszaj. Rozłóż szpinak i kiełki do 4 misek. Na to rozłóż mięso. Przybierz zachowanymi liśćmi kolendry i podawaj od razu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA