Wołowina duszona w gorzkich pomarańczach

Wołowina duszona w gorzkich pomarańczach
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Pokrój mięso w plastry po 100g. Obtocz je w mące. Rozgrzej patelnię, wlej olej, usmaż mięso na złocistobrązowy kolor. W rondlu usmaż na maśle na małym ogniu cebule i marchewki, aż będą złociste. Wyjmij na talerz. Do rondla wlej ocet z czerwonego wina. Gdy odparuje, wlej butelkę czerwonego wina. Dosyp cukier demerara i wszystkie przyprawy: liście laurowe, tymianek, rozmaryn i ziarna czarnego pieprzu. Dodaj także 4 paski skórki z gorzkiej pomarańczy. Gdy odparuje dwie trzecie wina przełóż do wywaru kawałki obsmażonego mięsa. Dodaj także usmażone warzywa. Wlej consommè wołowe z puszki. Płyn powinien zakryć mięso. Dosyp 2 łyżki stołowe mąki pszennej, w której obtaczałeś kawałki wołowiny. Przykryj rondel pokrywką i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Mięso powinno się dusić przez 2-3 godzin. Co pół godziny trzeba zajrzeć do rondla i zebrać tłuszcz z wierzchu. Wyciśnij sok z pomarańczy, przecedź przez sito, wlej do rondelka i gotuj, aż powstanie gęsty syrop. Gdy mięso będzie miękkie, wyjmij je na talerz i trzymaj w cieple. Przecedź wywar, przelej do rondla i gotuj przez minutę. Zdejmij tłuszcz, który pojawił się na wierzchu. Wyłącz gaz i dolej syrop z pomarańczy. Wymieszaj. Na półmisku ułóż kawałki wołowiny i warzyw. Polej gotowym sosem, podawaj z kluskami chrzanowymi.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE