Wolowina duszona w czerwonym winie

Wolowina duszona w czerwonym winie
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki:

1 kg udźca wołowego (góra)
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe
2 gałązki rozmarynu
8 ziaren czarnego pieprzu
1 duża cebula
3 marchewki
1 łodyga selera naciowego
1 butelka czerwonego wina (750 ml)
6 łyżek oliwy extra vergine
2 łyżeczki soli
sól i świeżo zmielony pieprz
chleb do podania

Przygotowanie:

Czosnek, cebulę, marchew obrać i drobno posiekać. Seler pokroić w drobną kostkę. Wrzucić warzywa do miski, dodać pieprz i liście laurowe. Mięso obwiązać sznurkiem kuchennym, ułożyć na warzywach, dodać rozmaryn, wlać wino. Przykryć, wstawić do lodówki i marynować przynajmniej 12 godzin. Wyjąć mięso z marynaty i osuszyć papierem kuchennym (marynatę zachować). W dużym rondlu rozgrzać oliwę, włożyć mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Wyjąć i odłożyć na bok. Do tego samego rondla wlać marynatę i zagotować. Włożyć z powrotem mięso, doprawić solą i ew. pieprzem, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu 2 godziny, aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstnieje. Od czasu do czasu zaglądać i obracać mięso. Gdy mięso jest gotowe, wyjąć je z rondla i trzymać w cieple. Jeśli sos jest zbyt rzadki, pogotować go na małym ogniu, aż nieco zgęstnieje. Usunąć sznurek, pokroić mięso na plastry, ułożyć na półmisku, polać sosem i warzywami z gotowania. Podawać z chlebem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE