Wołowe żeberka duszone w czerwonym winie

Wołowe żeberka duszone w czerwonym winie
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.113)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 4 całe wołowe żeberka długości 15 - 20cm lub 8 -12 kawałków
  • 3 cebule
  • obrane i pokrojone
  • 2 łodygi selera
  • pokrojone
  • 3 marchewki
  • obrane i pokrojone
  • 1 x 750 ml butelka cabernet sauvignon
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu lub 1 pęczek świeżego
  • 4 liście laurowe
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 160°C. Dużą żeliwną patelnię ustawić na średnim ogniu, wlać taką ilość oleju, aby równomiernie pokrył dno naczynia. Wrzucić żeberka. Cierpliwie podsmażyć je z każdej strony. Przyrumienione żeberka przełożyć na półmisek. Z patelni odlać nadmiar tłuszczu i ustawić ją z powrotem na kuchence. Wrzucić cebule, selera i marchewki na gorącą patelnię i smażyć przez kilka minut, aż się przygrzeją i będą wspaniale pachniały. Żeberka z powrotem przełożyć na patelnię, wypukłą stroną do góry i zalać winem. Dodać rozmaryn i liście laurowe, doprawić solą i pieprzem. Przykryć szczelną pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika na przynajmniej 2 godziny. Żeberka są gotowe, kiedy mięso jest miękkie i prawie odpada od kości.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE