Włoskie ciasto drożdżowe

Włoskie ciasto drożdżowe
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Przepis

Składniki:
400 g mąki chlebowej
7 g soli
10 g drożdży instant
40 g cukru
100 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej
4 jajka
120 ml mleka
100 g suszonej żurawiny
100 g kandyzowanej skórki cytrusów
100 g migdałów w płatkach
skórka otarta z 2 cytryn i 1 pomarańczy
sok z ½ cytryny
mąka do podsypania
masło do posmarowania

glazura:
2 białka
25 g mielonych migdałów
25 g cukru
50 g migdałów w płatkach

Przygotowanie:
Umieszczamy w misce mąkę, drożdże, sól i cukier, sypiąc sól i drożdże tak, by się nie stykały. Dodajemy masło, jajka i mleko. Mieszamy składniki łyżką, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego, kleistego ciasta. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać przynajmniej 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wkładamy do czystej miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 godzin, aż ciasto zwiększy objętość przynajmniej dwa razy. Dodajemy do ciasta żurawinę, kandyzowaną skórkę, płatki migdałów, otartą skórkę cytrusów i sok z cytryny. Zagniatamy od brzegów do środka, aż składniki się wymieszają. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i chwilę wyrabiamy, formujemy w kulę i lekko spłaszczamy. Smarujemy masłem tortownicę o średnicy 18-20 cm, dno przykrywamy krążkiem papieru do pieczenia. Wkładamy ciasto do formy, lekko przyciskamy, by wypełnić przestrzeń. Wkładamy do torby foliowej i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godziny, aż ciasto sięgnie brzegów tortownicy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Wstawiamy ciasto na 20 minut. Robimy glazurę: do miseczki wlewamy białka, wsypujemy mielone migdały i cukier, mieszamy widelcem na pastę. Wyjmujemy ciasto, przy pomocy pędzla obficie smarujemy glazurą, posypujemy płatkami migdałów, wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na kratkę do ostygnięcia.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE