Włoski keks

Włoski keks
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 2 garście kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 garście kandyzowanych wiśni
  • 2 garście kandyzowanej łodygi anżeliki (arcydzięgla)
  • kandyzowane w całości mandarynki
  • 1 butelka ciemnego rumu
  • 250 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 350 g mielonych blanszowanych migdałów
  • 225 g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • skórka otarta z 3 cytryn
  • 650 g gorzkiej czekolady (przynajmniej 70% zawartości miazgi kakaowej)
  • posiekanej
  • 1 szklanka dżemu morelowego
  • 500 g miodu
  • 150 g blanszowanych migdałów
  • uprażonych i ostudzonych
  • 150 g migdałów w skórkach
  • uprażonych i ostudzonych
  • 150 g całych orzechów laskowych
  • uprażonych i ostudzonych
  • 150 g posiekanych orzechów laskowych
  • uprażonych i ostudzonych

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 140 stopni C. Zalej kandyzowane owoce rumem i odstaw na godzinę. W tym czasie zrób ciasto: utrzyj masło z cukrem, aż będzie jasne i puszyste. Dodaj zmielone migdały i mąkę, i szybko wymieszaj. Dodawaj po 1 jajku, za każdym razem mieszając. Dodaj skórkę z cytryn i czekoladę oraz dżem morelowy. Wymieszaj i dodaj miód, a następnie migdały i orzechy. Wymieszaj i dodaj kandyzowane owoce z niewielką ilością rumowej marynaty. Warto odstawić ciasto na 2 godziny, żeby aromaty się połączyły, ale można od razu wstawić je do piekarnika. Po pół godzinie pieczenia w 140 stopni C zmniejsz temperaturę do 120 stopni C i piecz kolejne pół godziny.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE