Włoska sałatka z bazylią i domowymi grzankami

Włoska sałatka z bazylią i domowymi grzankami
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.54)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przepis

Sałatka z bazylią
450 g mieszanej młodej sałaty, umytej i osuszonej
1 lub 2 pęczki młodej rukoli, umytej i osuszonej
pół czerwonej cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki
1 duży pęczek świeżych listków bazylii
½ szklanki orzeszków piniowych
100 g parmezanu

Domowe grzanki
1 bagietka, pokrojona w dwucentymetrową kostkę
oliwa z oliwek do pokropienia
2 łyżeczki suszonego oregano lub bazylii
sól i pieprz

Dressing
1 łyżka musztardy
2 łyżki octu z czerwonego wina
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz

Przygotowanie
Włożyć składniki sałatki do dużej miski. Wierzch posypać plastrami parmezanu startymi na obieraczce do warzyw.

Domowe grzanki
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Włożyć pokrojoną bagietkę do dużej miski i skropić oliwą. Wsypać zioła, sól, pieprz i porządnie wymieszać. Wysypać na blachę do pieczenia i zrumienić w piekarniku przez ok. 15 min.

Dressing
Włożyć wszystkie składniki do słoika i dobrze potrząsnąć, żeby się połączyły. Można też ubijać je trzepaczką w miseczce, aż się połączą. Posypać sałatkę grzankami i polać dresingiem. Dobrze wymieszać.

© Michael Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE