Wiosenna zupa z groszku z miętą

Wiosenna zupa z groszku z miętą
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
10

Składniki:

  • 1 łyżka masła lub oliwy
  • 1½ szklanki posiekanego pora (tylko biała i jasnozielona część)
  • 2 szklanki obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • trochę wytrawnego wermutu
  • 8 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 3 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • po 2 gałązki świeżego tymianku
  • mięty i estragonu
  • sól i pieprz
  • kwaśna śmietana lub crème fraîche
  • do przybrania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej tłuszcz w dużym rondlu na średnim ogniu. Podduś pora, często mieszając, aż zmięknie (ok. 6 minut). Dodaj ziemniaki, wermut oraz bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki staną się miękkie (około 15 minut). Dodaj groszek i związane białym sznurkiem albo nitką zioła. Doprowadź ponownie do wrzenia na małym ogniu, usuń zioła i zmiel na gładkie puree. Dopraw zupę do smaku, odstaw, żeby ostygła i podawaj przybraną kwaśną śmietaną lub crème fraîche.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA