Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Wietnamskie summer rolls

Wietnamskie summer rolls
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.23)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska
Czas przygotowania:
30 minut

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zanurzyć papier ryżowy w misce z gorącą wodą na ok. 2 sekundy, przekręcić i zanurzyć wystającą poprzednio część. Położyć na wilgotnej ściereczce. Układać na dolnej części papieru ryżowego trochę sałaty, makaronu ryżowego, marchewki, ziół i mięsa i/lub krewetkę. Zawinąć od spodu, zawinąć boki i ściśle zrolować. Postępować tak aż do wyczerpania składników. Wymieszać sos rybny, cukier, imbir, pastę chili-czosnkową i ok ¼ szklanki wody. Spróbować i doprawić solą i pieprzem. Podawać natychmiast lub przechowywać w lodówce pod przykryciem do 2 godzin. Przekroić każdą sztukę na 2 lub 3 kawałki i podawać z sosem i ósemkami limonek.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE