Wietnamska sałatka z papają i mango

Wietnamska sałatka z papają i mango
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Przepis



Składniki:
papaja
twarde zielone mango
pokrojona zielona papryczka chili
4 limetki
ćwierć filiżanki sosu rybnego
łyżka sosu sojowego
czerwona cebula
ogórek
prażone orzeszki ziemne
szalotki
dymki
suszone krewetki
pierś kurczaka
łyżka mirin
garść kasztanów wodnych
litr bulionu z kurczaka
2 małe kawałki cukru palmowego
ćwierć filiżanki natki kolendry

Przygotowanie:
Kurczaka zalać bulionem, dodać sos sojowy, mirin i gotować przez 10 minut. Rozdrobniony czosnek, chili i orzeszki ziemne wymieszać z utartym cukrem i sosem rybnym. Papaję i mango obrać i pokroić. Wymieszać z pokrojoną cebulą i dymką. Dodać szalotki, suszone krewetki, sok z limetki, kasztany, kolendrę i rozdrobnione wcześniej składniki. Podawać z pokrojonym w cienkie plasterki kurczakiem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE