Wiejskie duszone żeberka

Wiejskie duszone żeberka
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Usmaż boczek w dużym żeliwnym garnku na średnim ogniu, aż będzie chrupiący. Przełóż go na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, pozostawiając tłuszcz w garnku. Obsmaż żeberka na dużym ogniu, aż zbrązowieją i wyjmij z garnka. Zmniejsz ogień i smaż cebulę z marchewką około 5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Dodaj liście laurowe. Zwiąż sznurkiem tymianek, oregano oraz gałązki natki pietruszki i włóż do garnka, przywiązując sznurek do ucha. Dodaj marsalę, pomidory oraz bulion drobiowy i zagotuj na małym ogniu. Włóż żeberka z powrotem do garnka, przykryj i duś na małym ogniu około 2 godzin, obracając je od czasu do czasu. Zbierz nadmiar tłuszczu. Wmieszaj kapary, usmażony boczek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Tuż przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki. Żeberka można też piec 2,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE