Wiejskie bułeczki

Wiejskie bułeczki
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo

Przygotowanie:




Składniki:
400 g mąki chlebowej
1½ łyżeczki soli
1 łyżka cukru
20 g świeżych drożdży
115 g letniego mleka
170 g letniej wody

Przygotowanie:
Wlej do miski mleko i wodę, dodaj cukier i drożdże. Poczekaj, aż zaczną rosnąć, czyli pojawi się piana. Wsyp mąkę i sól do miski robota kuchennego. Wlej płyn i wyrabiaj mieszadłem hakowym na wolnych obrotach przez około 10 minut. Przełóż do natłuszczonej miski. Przykryj folią spożywczą i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, czyli na około 1½ godziny. Rozgrzej piekarnik do 230°C. Wyłóż ciasto na deskę oprószoną mąką i zagnieć. Podziel na 10 równych części i uformuj bułeczki. Ułóż na natłuszczonej blasze i poczekają, aż będą dwa razy większe. Wstaw do piekarnika na 15 minut albo aż staną się złocistobrązowe. Wyjmij i podawaj gorące.

© 2012 Corey Roberts


 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA