Wędzony pstrąg w ciepłej sałatce z grillowanych owoców

Wędzony pstrąg w ciepłej sałatce z grillowanych owoców
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.10

Przepis



Składniki sałatki z owoców:
1 ananas
1 papaja
1 mango
25 g masła
1 łyżeczka miałkiego cukru
1 drobno posiekana czerwona papryczka chilli
sok z 1 limonki
3 drobno posiekane dymki
2 łyżki stołowe świeżej kolendry

Składniki dania z wędzonego pstrąga:
1 drobno posiekana czerwona papryczka chilli
220 g wędzonego pstrąga, bez skóry i ości, podzielonego na kawałeczki
2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
1 łyżka stołowa drobno posiekanej natki
skórka i sok z ½ limonki
chipsy ze słodkich ziemniaków i buraków (do przybrania)

Przygotowanie:
Obrać ananasa, mango i papaję, pokroić miąższ w ósemki. Rozgrzać patelnię żłobkowaną, roztopić na niej masło, dodać cukier. Wymieszać. Pędzelkiem posmarować tym syropem owoce. Ułożyć na patelni i przysmażyć po obu stronach. Zdjąć z patelni i przełożyć do miski. Posypać chilli, dymką, kolendrą, polać sokiem z limonki. Wymieszać i rozłożyć na talerzach. Do drugiej miski włożyć wszystkie składniki dania z pstrąga i dobrze wymieszać. Przekładać do kokilki, ugniatać i wykładać ostrożnie na ciepłą sałatkę owocową tak, aby zachowała kształt. Podawać posypane chipsami ze słodkich ziemniaków i buraków.

Opracowano na podstawie „Coxon gotuje dla afrykańskich królów”, odc. 3


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE