Wędzony łupacz w sosie śmietankowym

Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Delii Smith (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Przepis

Składniki
2 filety wędzonego łupacza
świeżo mielony pieprz
150 ml mleka
2 łyżki pełnotłustej śmietany
15 g masła

Przygotowanie
Dwa filety – każdy po około 20 dag – kładziemy na patelni. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Ryby zalewamy 150 mililitrami mleka. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy – 8 minut, jeśli kawałki ryby są cieńsze, lub 12, gdy są grubsze. Ugotowaną rybę zdejmujemy z patelni. Zwiększamy płomień. Do mleka dodajemy dwie duże łyżki pełnotłustej, gęstej śmietany. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około dwóch minut, aż część płynu odparuje, a sos zgęstnieje. Wrzucamy 15 gramów masła, a gdy się rozpuści – dodajemy rybę. Posypujemy ją posiekanym szczypiorkiem
i podajemy na warstwie zblanszowanego i osączonego szpinaku.

© Delia Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE