Wędzone małże w koszyku z kremu kukurydzianego i sałatka cytrynowa

Wędzone małże w koszyku z kremu kukurydzianego i sałatka cytrynowa
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni z Jamesem (odc.9)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
2 godziny

Przepis


Na wędzone małże
200 g trocin dębowych
40 g malin
500 g mięsa małży (1 kg całych małży, ugotowanych)
50 g mąka semolina
2 łyżki oliwy z oliwek

Na krem kukurydziany
2 łyżki oliwy z oliwek
1 szalotka, drobno posiekana
110 g kukurydzy w puszce, odsączonej
50 ml białego wina
50 ml śmietany tortowej 48%
sól
świeżo zmielony pieprz

Na sałatkę
2 cytryny, podzielone na cząstki
1 pęczek liści selera
1 pęczek natki pietruszki (tylko listki)
50 ml oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie małży
Umieść wok na duży ogniu i dodaj trociny dębowe. Kiedy drewno zacznie dymić, dodaj maliny. Weź igłę i nitkę i nawlecz małże na nitkę. Zawieś nitkę z małżami nad trocinami i przykryj pokrywką. Niech się wędzą przez 5-6 minut. (UWAGA: Wędzenie jedzenia sprawia, że wytwarzamy dużo dymu. Wędź w pomieszczeniu z dobrą wentylacją i otwórz okna.) Wyjmij małże i zdejmij je ze sznurka. Wrzuć małże do mąki semoliny. Rozgrzej patelnię z wysokim brzegiem, aż będzie gorąca i dodaj tyle oliwy z oliwek by zakryła dno patelni na głębokość dwóch centymetrów. Dodaj małże i smaż je przez jedną minutę. Usuń i odsącz na papierze.

Krem kukurydziany
W tym czasie, zrób krem z kukurydzy. Podgrzej patelnię i dodaj oliwę z oliwek. Dodaj szalotki i duś je przez minutę, póki nie zmiękną, ale nie pozwól by się przyrumieniły. Dodaj kukurydzę i białe wino. Gotuj, póki nie wyparuje połowa wina. Dodaj śmietanę kremówkę i znowu odparuj połowę. Przypraw do smaku i zdejmij z ognia.

Sałatka cytrynowa
Umieść w misce kawałki cytryny, liście selera, natkę pietruszki, oliwę z oliwek i zmieszaj wszystko. Przypraw do smaku.

Podanie
Umieść łyżkę kremu kukurydzianego na środku talerza, na nim połóż sałatkę, a na wierzchu ułóż wędzone małże.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE