Warzywny tażin

Warzywny tażin
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 3 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1½ szklanki pokrojonej w kostkę cebuli
  • 2 szklanki obranych i pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę marchewki
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę pasternaku
  • 1 szklanka pokrojonego w kostkę korzenia selera
  • 3 ząbki czosnku
  • drobno posiekane
  • 2 łyżki drobno utartego świeżego imbiru
  • 1 łyżka mielonego kminu
  • 1 łyżka mielonych nasion kolendry
  • ¾ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 3 łyżki syropu z owoców granatu albo syropu melasowego
  • 1½ szklanki różyczek kalafiora
  • 1½ szklanki pokrojonego w kostkę bakłażana
  • 1 puszka (540 g) ciecierzycy
  • osączonej i przepłukanej
  • ¾ szklanki rodzynek
  • ½ szklanki posiekanych suszonych moreli
  • sól i pieprz
  • ½ szklanki lekko uprażonych płatków migdałowych

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj cebulę, słodkiego ziemniaka, marchewkę, pasternak oraz seler i podgrzewaj około 5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodaj czosnek, imbir oraz przyprawy i smaż jeszcze 2 minuty, po czym wlej bulion (lub wodę) oraz syrop i zagotuj na małym ogniu. Dodaj kalafiora, bakłażana, ciecierzycę, rodzynki oraz morele i duś około 20 min, aż wszystkie jarzyny zmiękną, a większość płynu się zredukuje (tażin nie może być suchy). Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podaj porcje posypane prażonymi płatkami migdałowymi.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE