Warzywne placki tempura smażone w głębokim tłuszczu

Warzywne placki tempura smażone w głębokim tłuszczu
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Tajemnice domowych przepisów (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska

Przepis


Ilość i wybór warzyw zależy od potrzeb
ziemniaki, cebula, marchew, słodka papryka, cukinia, fasolka szparagowa, szparagi
suszone krewetki
szczypta soli
1 jajko
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki skrobi kukurydzianej
1 l oleju roślinnego do smażenia

Sos do zanurzania placków
2 szklanki wody
1 łyżka dashi-no-moto (japońskiego bulionu w proszku)
2 łyżki cukru
2 łyżki mirinu
½ szklanki sosu sojowego
2-3 suszone shitake

Przygotowanie
Zmieszaj w rondlu wszystkie składniki sosu i gotuj przez 3-5 min. Pokrój wszystkie warzywa w słupki dł. 5 cm i włóż do dużej miski i wymieszaj z suszonymi krewetkami oraz solą. Dodaj 1 jajko i ponownie starannie wymieszaj. Oprósz warzywa skrobią kukurydzianą i wymieszaj, a następnie dosyp mąkę pszenną – i znów wymieszaj. Mieszanina powinna być dość sucha, ale zwarta. Rozgrzej olej w woku do temp. 180ºC. Rób z warzywnej mieszaniny placki wielkości 2-3 kęsów i wkładaj je do oleju łyżką cedzakową. Smaż jednocześnie do 5 placków przez ok. 1 min z każdej strony. Gotowe placki odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj gorące z miseczką sosu do zanurzania.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE