Warzywne pierożki samosa

Warzywne pierożki samosa
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.00
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Przepis

Składniki:
1 cebula, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, drobno posiekany
kawałek świeżo startego imbiru
2 łyżki oleju o neutralnym smaku
2 łyżeczki mielonego kminu
1 łyżeczka sproszkowanego curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka ziaren gorczycy
½ łyżeczki płatków chili
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka drobno pokrojonej marchewki
2 i ½ szklanki drobno pokrojonych ziemniaków
1 szklanka wody
sól i świeżo mielony pieprz
trochę posiekanej kolendry
1 ½ szklanki zielonego groszku, rozmrożonego
ciasto do sajgonek
trochę roztopionego masła do posmarowania ciasta

sos do podania:
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka mielonego kminu
trochę drobno posiekanej kolendry lub mięty
sok z połowy cytryny
sól i świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Olej rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, czosnek i imbir. Dodać wszystkie przyprawy, smażyć mieszając. Dodać koncentrat, wymieszać, zmniejszyć ogień. Dodać marchewkę, ziemniaki, wodę i doprawić solą i pieprzem. Dusić 10 minut. Zgasić ogień. Dodać kolendrę i groszek, wymieszać i ostudzić. Łyżkę masy nałożyć w róg paska ciasta, składać w trójkąty na 3, zawijając brzeg. Ułożyć na blasze. Posmarować masłem. Piec w 190°C przez 20 minut. Podawać z sosem.

Przygotowanie sosu:
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki, doprawić do smaku.

© Annabel Langbein

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE