Uszka do barszczu

Uszka do barszczu
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • sól
  • wrzątek
Farsz:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Grzyby moczymy przez noc i gotujemy ok. 20 minut. Odcedzamy, drobno siekamy i odkładamy na bok. Cebulę drobno szatkujemy i przesmażamy na maśle. Dodajemy grzyby i smażymy dalej. Dosypujemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i studzimy. Do zimnego farszu dodajemy jajo i łączymy bardzo dokładnie. Mąkę wyrabiamy z solą i dolewamy wrzątek. Jak ciasto będzie gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni, odstawiamy je na 15-20 minut przykryte ściereczką. Wałkujemy na bardzo cienki placek, wykrawamy kwadraty o wymiarach 1,5 x 1,5 cm. Na każdy kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy na początku rogi po przekątnej, później boki na koniec zawijamy na palcu i sklejamy rogi trójkąta. Gotujemy w osolonym wrzątku, partiami ok. 1,5 minuty od wypłynięcia na wierzch. Studzimy na płasko i lekko skrapiamy olejemy. Podajemy do barszczu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE