Turecki chlebek

Turecki chlebek
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 1)
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia turecka

Przepis

Składniki:
1 i 2/3 szklanki letniej wody
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki drożdży instant
5 łyżek jogurtu naturalnego
½ szklanki oliwy
2 łyżeczki soli
5 szklanek mąki chlebowej
mąka do posypania blatu
kilka łyżek oliwy do skropienia chleba
1 łyżeczka nasion kminu
1 łyżeczka czarnego sezamu lub czarnuszki
gruba sól do posypania chleba

Przygotowanie:
Do dużej miski wlać wodę, wsypać cukier i drożdże. Odstawić na kilka minut, aż mieszanka się spieni. Zamieszać, dodać jogurt, oliwę, sól i 4 i ½ szklanki mąki. Mieszać do połączenia składników. Dodać pozostałe pół szklanki mąki, wyrabiać podnosząc i upuszczając ciasto. Wyjąć je z miski na posypany mąką blat i zagniatać używając całej dłoni, aż ciasto stanie się gładkie. Przełożyć je z powrotem do miski, przykryć ściereczką, zostawić na dwie godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. Przełożyć je na blat, uformować długi wałek i lekko zgnieść. Podzielić na pół, ułożyć na blasze formując płaskie bochenki, skropić oliwą lekko wgniatając w chleb palcami. Posypać ziarnami kminu, czarnym sezamem lub czarnuszką i grubą solą. Piec w rozgrzanym do 190°C piekarniku przez 12 minut.

@Annabel Langbein

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE