Turecka pizza

Turecka pizza
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Wyprawy po przyprawy (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pizza
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:

ciasto:
1 łyżka suszonych drożdży
1 łyżka mąki
1 łyżka letniej wody
szczypta cukru
500 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) plus do podsypania
350 ml letniej wody
½ łyżeczki soli

nadzienie warzywne:
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 ząbek czosnku
1 mała czerwona cebula
1 zielona papryczka chilli
sól i świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka mielonego kminu

nadzienie mięsne:
300 g mielonej jagnięciny
1 zielona papryczka chilli
2 małe pomidory
1 ząbek czosnku
1 pęczek natki pietruszki
szczypta chilli w płatkach
1 łyżka mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminu
sól

do podania:
oliwa extra vergine
chilli w płatkach
natka pietruszki
mięta
sok z cytryny
sumak
nasiona kminu

Przygotowanie:
1. W miseczce zmieszać drożdże, łyżkę mąki, cukier i łyżkę wody. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
2. Wsypać do miski mąkę, wlać wodę, dodać drożdże i wymieszać. Wsypać sól i wyrabiać 10 minut, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
3. Przygotować nadzienie warzywne: papryki oczyścić z nasion, cebulę i czosnek obrać. Paprykę, czosnek, cebulę i chilli drobno posiekać, dodać po szczypcie soli i pieprzu oraz kmin i wszystko razem wymieszać.
4. Przygotować nadzienie mięsne: chilli, pomidory, czosnek i natkę pokroić, potem drobno posiekać z jagnięciną, dodać chilli w płatkach, kolendrę i kmin, doprawić solą i wymieszać.
5. Gdy ciasto wyrośnie, wyłożyć je na posypany mąką blat, podzielić na 4 lub 8 części, rozpłaszczyć w 4 większe koła lub 8 mniejszych, formując nieco grubszy brzeg.
6. Rozgrzać piekarnik do najwyższej możliwej temperatury, minimum 230°C. Włożyć blachy do piekarnika, by się rozgrzały.
7. Rozłożyć cienką warstwę nadzienia na cieście. Przenieść placki na blachy wyłożone papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na ok. 5 minut, wyjąć gdy spód się przypiecze.
8. Pizzę z nadzieniem warzywnym polać oliwą, posypać chilli w płatkach, posiekaną natką i miętą i skropić sokiem z cytryny. Pizzę z nadzieniem mięsnym posypać posiekaną natką i miętą, sumakiem i kminem, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Pokroić na porcje i podawać.


 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA