Tuńczyk z warzywami

Tuńczyk z warzywami
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Moja Sri Lanka (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia lankijska

Przepis

Składniki:
300 g fileta z tuńczyka, pokrojonego na kawałki wielkości kęsa
1 łyżeczka mielonej chili
1 gałązka liści curry + trochę więcej do dekoracji
sok z limonki
2 łyżki oleju
1 średnia cebula, podzielona na ćwiartki
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 średnie pory, pokrojone
3 zielone chili, posiekane + odrobina do dekoracji
2 czerwone chili, posiekane + odrobina do dekoracji

na sos słodko-kwaśny:
3 łyżki sosu pomidorowego
3 łyżki octu

Przygotowanie:
Tuńczyka wkładamy do naczynia, dodajemy sól, chili, liście curry i sok z limonki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Łączymy sos pomidorowy z octem i odstawiamy. Na dużym ogniu w woku rozgrzewamy olej. Kiedy osiągnie temperaturę dymienia, dodajemy cebulę, czosnek i pory. Kiedy zacznie pachnieć i cebula się zeszkli, dodajemy chili i smażymy jeszcze kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy tuńczyka. Mieszamy ze słodko-kwaśnym sosem i nakrywamy wok. Gotujemy kilka minut, aż tuńczyk dojdzie. Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy liśćmi curry i papryczkami chili.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Kuchnia lankijska

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE