Tuńczyk w sosie salsa verde

Tuńczyk w sosie salsa verde
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Rick Stein

Seria kulinarna:
Morska odyseja Ricka Steina Australijski błękit i włoskie zapachy (odc.5)
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki
4 steki z tuńczyka (po 175-225 g każdy)
oliwa
sól i pieprz

Salsa verde
3 łyżki (45 ml) listków natki
1 łyżka (15 ml) listków mięty
3 łyżki (45 ml) kaparów
6 filetów anchois w oleju
1 ząbek czosnku
1 łyżka (15 ml) musztardy Dijon
sok z ½ cytryny
120 ml oliwy Extra Vergine

Przygotowanie
Przygotować sos salsa verde: kapary i filety anchois osączyć. Posiekać natkę, następnie miętę, kapary, anchois i czosnek. Przesiekać wszystko razem i przełożyć do miseczki. Dodać musztardę, sok z cytryny, oliwę i ½ łyżeczki (2,5 ml) soli. Zmieszać wszystko razem. Porządnie rozgrzać patelnię do grillowania steki z tuńczyka posmarować oliwą i oprószyć pieprzem. Smażyć po ok. 1 minucie z każdej strony. Przełożyć na ogrzane talerze i polać sosem salsa verde. Podawać z mieszanką młodych warzyw.

© Rick Stein

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE