Trufle czekoladowe z krokantem

Trufle czekoladowe z krokantem
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 150 ml śmietanki kremówki 36%
  • 150 g dobrej, gorzkiej czekolady
  • 2-3 łyżki dobrej brandy
  • szczypta soli
  • kakao
  • 50 g migdałów
  • 50 g cukru
  • 100 ml wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Cukier i wodę przełożyć do rondelka, podgrzewać do uzyskania karmelowej masy.
Migdały pokroić drobno i dorzucić do karmelu.
Całość rozlać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i pozostawić do ostygnięcia. Następnie pokruszyć na mniejsze kawałki.
Czekoladę, sól i brandy rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić.
Śmietankę ubić na sztywno i partiami dolewać rozpuszczoną czekoladę. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny.
Z masy formować kuli wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w kakao lub krokancie. Przechowywać w lodówce.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA