Trufle czekoladowe

Trufle czekoladowe
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.47)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Czas przygotowania:
1 godzina, 30 minut

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzać śmietankę w rondlu, aż będzie parować. Połamaną czekoladę włożyć do miski, wlać gorącą śmietankę, mieszać aż czekolada roztopi się i połączy ze śmietanką. Schłodzić aż zgęstnieje, ok 1-2 godzin. Szybko formować kulki używając wycinaczki do melona lub lateksowych rękawiczek (żeby kulki się nie roztopiły i nie przyklejały). Układać trufle na talerzu lub blasze. Jeśli staną się zbyt miękkie, włożyć do lodówki lub zamrażalnika na kilka minut. Obtaczać w kakao, cukrze pudrze lub cynamonie wymieszanym z cukrem. Podawać od razu lub przechowywać przykryte folią w lodówce, do 4 dni.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE