Troć faszerowana kozim serem, migdałami i ziołami

Troć faszerowana kozim serem, migdałami i ziołami
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Sophie Dahl

Seria kulinarna:
Apetyczna panna Dahl (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Ilość osób:
6

Przepis



Składniki:
biały sznurek do związania ryby, pocięty na 5 kawałków o długości ok. 30 cm
1 troć, sfiletowana, ze skórą, bez ości
pęczek natki pietruszki o płaskich liściach (same listki)
garść liści bazylii
1 obrany ząbek czosnku
75 g płatków migdałowych
3 anchois
150 g miękkiego koziego twarogu
1 cytryna
300 g pomidorków koktajlowych na gałązkach

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Rozłóż kawałki sznurka w poprzek odpowiedniej wielkości brytfanny tak, żeby końce zwisały z obu stron. Ułóż jeden z filetów na dnie, na sznurkach. Zmiksuj pulsacyjnie w blenderze natkę pietruszki, bazylię, ząbek czosnku, migdały i anchois na drobne kawałki. Następnie dodaj kozi ser i zmiksuj wszystko na gęstą kremową masę. Dodaj jeszcze otartą skórkę oraz trochę soku z cytryny. Rozłóż nadzienie na filecie leżącym w brytfance. Przykryj nadzienie drugim filetem (skórą do góry) i zawiąż kawałki sznurków wokół pstrąga dość ciasno, ale tak, żeby nadzienie nie spadało na dno brytfanny. Ułóż wokół ryby pomidorki i skrop niewielką ilością oliwy. Piecz 20 minut, aż ryba i nadzienie będą gorące, a skóra górnego filetu będzie chrupiąca. Wyjmij brytfannę z piekarnika, a gdy troć przestygnie, pokrój ją w poprzek na porcje. Przed podaniem usuń sznurki i ułóż pomidorki na talerzach obok porcji ryby.

© Sophie Dahl


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE