Trifle z porto

Trifle z porto
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.7)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Przygotowanie:

Ciasto
¾ kostki miękkiego masła
1¼ szklanki cukru
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ łyżeczki ekstraktu migdałowego
3 jajka
2¼ szklanki mąki uniwersalnej
1¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki maślanki lub ½ szklanki mleka + 1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka drobnego cukru

Krem custard
½ szklanki śmietany kremówki
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 żółtka
¼ szklanki cukru
3 łyżki sherry
1 łyżka soku z cytryny
1 szklanka serka mascarpone

Syrop z porto do owoców
1 szklanka porto
1/3 szklanki cukru
1 kawałek kory cynamonowej
4 ziarna czarnego pieprzu

Owoce
1 szklanka umytych truskawek bez szypułek, pokrojonych w ćwiartki
1 szklanka malin
1 szklanka czereśni bez pestek

Ciasto
Rozgrzać piekarnik do 150ºC. Natłuścić i wysypać drobnym cukrem dno i ścianki prostokątnej formy lub blachy o powierzchni 28 cm x 43 cm, strząsając nadmiar. Ręcznie lub za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać skórkę cytrynową oraz ekstrakty. Mieszając dodawać po jednym jajku. Do oddzielnej miski przesiać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Mieszając dodawać na przemian sypkie składniki (w 3 porcjach) i maślankę (w 2 porcjach), zaczynając od mącznej mieszaniny i na niej kończąc. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię i posypać drobnym cukrem. Piec 55-65 minut. Ciasto jest gotowe, gdy wbity w nie szpikulec jest czysty po wyjęciu. Pozostawić ciasto w formie do ostygnięcia.

Krem custard
Ubić śmietanę na sztywno, zmieszać z ekstraktem waniliowym i włożyć do lodówki. Szklaną bądź metalową miskę postawić na rondlu z gotującą się wodą tak, żeby miska nie dotykała powierzchni wody. Za pomocą trzepaczki ubić żółtka, cukier, sherry i sok z cytryny, aż masa dwukrotnie podwoi objętość, stanie się jasnożółta i gęsta. Zdjąć z ognia, delikatnie zmieszać z mascarpone, aż znikną wszystkie grudki i wstawić do lodówki.

Syrop z porto do owoców
Gotować w rondlu przez 15 – 20 minut porto z cukrem, cynamonem i pieprzem; zredukować
do połowy. Gdy syrop będzie gęsty, przejrzysty i lśniący, zdjąć rondel z ognia i odstawić
do wystygnięcia. Wymieszać przygotowane owoce z 4 łyżkami syropu i odstawić na 30 minut, żeby puściły sok.

Wyciąć z ciasta kółka o średnicy ok.7 cm. W głębokim szklanym naczyniu, szerokich szklankach lub na talerzykach układać warstwami ciasto, 2 łyżki owoców w syropie i porcję kremu custard. Polać krem odrobiną pozostałego syropu i powtórnie ułożyć warstwy ciasta, owoców i kremu. Ozdobić każdą porcję bitą śmietaną, gałązką mięty, kilkoma kawałkami truskawek i drobnymi owocami.

© Anna Olson

Anna Olson w programie "Na słodko" podaje objętości według miarek
stosowanych w Kanadzie, które mają następujace pojemności:
1 szklanka = 250 ml, 1/2 szklanki = 125 ml, 1/3 szklanki = 75 ml i
1/4 szklanki = 50 ml

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE