Tradycyjny pudding ryżowy

Tradycyjny pudding ryżowy
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 150°C.

Ryż opłucz starannie na sicie i wsyp do szerokiego naczynia żaroodpornego o pojemności co najmniej 1 litra. Wlej mleko, dodaj mleko w proszku, cukier i pokrojoną na duże kawałki skórkę z cytryny. Wymieszaj. Zetrzyj trochę gałki muszkatołowej i wrzuć tu i ówdzie kawałki masła.

Wstaw do piekarnika, piecz przez 2-2½ godziny, aż utworzy się złotobrązowa skórka, a ryż stanie się miękki i kremowy (im dłużej będzie się piekł, tym stanie się gęstszy i bardziej kleisty).

Podawaj na ciepło z porcją ulubionego dżemu na wierzchu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE