Tradycyjny czekoladowy pudding z bitą śmietaną aromatyzowaną białą czekoladą

Tradycyjny czekoladowy pudding z bitą śmietaną aromatyzowaną białą czekoladą
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.116)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Przepis

Na pudding
2 szklanki mleka
1/2 szklanki brązowego cukru
1 łyżka kakao
225g 70% gorzkiej czekolady, posiekanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
2 łyżki skrobi kukurydzianej

Na bitą śmietanę
1 szklanka 36% śmietany kremówki
115g białej czekolady

Przygotowanie
1 ½ szklanki mleka przelać do średniego garnka, dodać cukier, kakao, czekoladę, wanilię i sól. Gotować mieszając, do czasu, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka. Skrobię kukurydzianą rozrobić w pozostałym mleku. Łagodnie przelać rozrobioną skrobię do masy czekoladowej, dobrze mieszając. Kontynuować gotowanie na małym ogniu, ciągle mieszając, do czasu, aż pudding zgęstnieje. Powstały pudding przelać do ramekinów lub małych miseczek i chłodzić, aż stężeje, około godziny. Podawać z bitą śmietaną z dodatkiem białej czekolady.

Bita śmietana aromatyzowana białą czekoladą
Śmietanę podgrzewać razem z białą czekoladą w małym garnku, do czasu, aż czekolada się stopi. Mieszać do gładkości. Przelać do średniej miski i dobrze schłodzić w lodówce. Kiedy śmietana się schłodzi, ubijać do uzyskania miękkich szczytów. Podawać jako dodatek do czekoladowego puddingu lub innego ulubionego deseru.

© Michael Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE