Tradycyjna szarlotka

Tradycyjna szarlotka
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 8 jabłek: 4 kwaśne
  • 4 słodkie
  • 1 porcja ciasta z podstawowego przepisu
  • ¼ szklanki cukru
  • plus 2 łyżeczki na posypanie
  • ⅓ szklanki mąki pszennej
  • i trochę do podsypania przy wałkowaniu
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka zimnego masła
  • pokrojonego w kosteczkę
  • 1 żółtko z dużego jaja
  • 1 łyżka mleka

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Jeden ruszt umieścić w połowie wysokości, a drugi na 1/3 wysokości piekarnika. Wycisnąć sok z cytryny do dużej miski. Jabłka kolejno obrać, poszatkować. Wymieszać dokładnie plasterki z sokiem z cytryny, aby nie ciemniały.
Posypać blat mąką. Rozwałkować pierwszy kawałek ciasta, tworząc placek o średnicy ok 30 cm. Przełożyć do formy do pieczenia o średnicy 25 cm. Przyciąć nadmiar ciasta, zostawiając do zawinięcia. Do jabłek dodać ¼ szklanki mąki, cynamon, goździki. Wymieszać. Wyłożyć jabłka do formy z ciastem. Na wierzchu ułożyć kosteczki masła. Rozwałkować drugą część ciasta do średnicy ok 30 cm. Nałożyć na jabłka. Przyciąć nadmiar ciasta. Zawinąć i zlepić (mocno zaciskając palcami lub widelcem) razem brzegi obu kawałków ciasta. Odstawić do schłodzenia. W miseczce rozkłócić żółtko z mlekiem. Zrobić na wierzchu szarlotki kilka nacięć do wypuszczania pary w czasie pieczenia. Ciasto posmarować żółtkiem, nie zatykając nacięć. Posypać cukrem. Na dolnym ruszcie postawić blaszkę, do której skapie sok wyciekający w czasie pieczenia. Szarlotkę postawić na wyższym ruszcie. Piec godzinę i kwadrans, na złoto, aż będzie słychać, jak jabłka bulgoczą. Odstawić na godzinę do ostygnięcia. Kroić. Podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE