Tosty z kozim serem

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin: Nowe dania na szybko (odc.14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis


Przygotowanie
Rozgrzać ruszt w piekarniku. Z bagietki ukroić tyle kromek o grubości 0,6 cm, ile potrzeba do podania. Ułożyć na blasze do pieczenia. Ukroić tyle samo plastrów okrągłego koziego sera o grubości 0,6 cm (doskonale do tego celu nadaje się nitka dentystyczna). Położyć po plastrze sera na kromce i przycisnąć, dbając o to, aby ser przykrywał całą powierzchnię chleba. W przeciwnym razie przypali się podczas zapiekania. Oprószyć ser niewielką ilością ziół prowansalskich i odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Ostrą obieraczką do warzyw skroić cienkie plasterki z dużego ząbka czosnku. Ułożyć na kromkach po jednym plasterku. Skropić kilkoma kroplami oliwy. Na 2 minuty wstawić pod ruszt tak, aby kromki znalazły się 10-12 centymetrów od źródła ciepła. Wierzch powinien przybrać złocistą barwę. Przełożyć tosty na półmisek. Przed podaniem odstawić na 5 minut do przestygnięcia.

© Jacques Pepin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE