Tosty krewetkowe z sezamem

Seria kulinarna:
Ken Hom i kuchnia chińska (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska

Przepis


Składniki
10 kromek białego chleba tostowego pokrojonych na prostokąty wielkości 7,5 cm na 2,5 cm
3 łyżki ziaren białego sezamu

Pasta krewetkowa
450 g surowych krewetek
1 łyżeczka soli
1 całe jajko
2 łyżki drobno posiekanej dymki
2 dwie łyżeczki świeżego imbiru
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
425 ml oleju arachidowego lub kukurydzianego do smażenia/więcej do frytownicy

Przygotowanie
Do miski robota kuchennego (można użyć blendera lub maszynki do mięsa) przełożyć składniki pasty wg kolejności podanej w przepisie. Wszystko bardzo dokładanie wymieszać. Do tego momentu można ją przygotować z wyprzedzeniem - nawet trzy do czterech godzin wcześniej. Przygotowany chleb smarować pastą, nie za dużo, żeby nie namókł. Nakładając pastę na chleb zrobić z niej wzgórek. Czynność powtarzać, aż skończy się nam chleb i pasta. Następnie posypać wszystko łyżką białych ziaren sezamu. Dodadzą tostom smaku. Smażyć na głębokim oleju. Smażąc tosty w woku należy użyć około 425 ml oleju arachidowego lub kukurydzianego. Smażąc we frytownicy podgrzać olej do temperatury 190*C. Tosty smażyć we frytownicy kładąc je na sitku pastą w dół. Smażyć przez jakieś dwie do trzech minut, do czasu, aż staną się ładne i brązowe. Tosty krewetkowe z sezamem są wspaniałą przekąską do napojów.

© Ken Hom

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE