Tortille z mąki pszennej

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Przepis

Składniki:
3 ½ szklanki mąki
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki oleju o neutralnym smaku
1 szklanka bardzo gorącej wody

Przygotowanie:
Mąkę, sól i proszek wymieszać w misce z gorącą wodą. Wyrabiać ciasto przez 3 minuty. Powinno być miękkie. Odstawić na 15 minut. Podzielić na 16 porcji. Uformować kulki i rozwałkowywać je bardzo cienko na posypanym mąką blacie. Aby tortille były równe i idealnie okrągłe można użyć praski do tortilli lub odkrawać brzeg przy talerzu. Rozgrzać patelnię lub płytę do smażenia i podpiekać tortille pojedynczo na niewielkim ogniu. Kiedy w cieście pojawią się poduszeczki powietrza, przekładać na drugą stronę lekko przyciskając. Podpiekać do pojawienia się brązowych kropek. Około minuty z każdej strony. Tortille można odgrzewać w kuchence mikrofalowej przełożone papierowym ręcznikiem lub zawinięte w folię aluminiową w piekarniku.


© Annabel Langbein

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE