Tortille z łososiem

Tortille z łososiem
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Anjum Anand

Seria kulinarna:
Łatwa kuchnia indyjska 2 (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • ½ łyżeczki nasion gorczycy
  • 1 mała cebula
  • drobno posiekana
  • 2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru
  • 2 duże ząbki czosnku
  • drobno posiekane
  • 8 liści curry
  • 1½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki sproszkowanego chilli
  • 2 małe pomidory
  • drobno pokrojone
  • 4 łyżki świeżo startego miąższu kokosa
  • 200 ml wody
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki posiekanych
  • solonych
  • prażonych orzeszków ziemnych
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 300 g filetów łososia
  • bez skóry
  • pokrojone w kostkę o boku 2,5 cm
  • 4 pszenne tortille
  • garść cienko pokrojonych liści sałaty

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać w rondlu olej. Dodać nasiona gorczycy, przykryć pokrywką i smażyć 20-30 sekund, aż przestaną strzelać. Dodać cebulę i smażyć 3-4 minuty, do zrumienienia. Dodać imbir, czosnek i liście curry, i smażyć 3-4 minuty, aż czosnek się zrumieni. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Dodać pomidory, miąższ kokosa i odmierzoną wodę. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień, przykryć rondel pokrywką i dusić 10-12 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać sok z cytryny i orzeszki. Doprawić solą i pieprzem. Dodać rybę i gotować jeszcze 3-4 minuty, w razie potrzeby dolewając wody, aż łosoś będzie dobry. Na środku każdej tortilli ułożyć pasek z liści sałaty, a na nim porcję łososia. Zrolować, przeciąć na pół i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA