Tortille

Tortille
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
20

Przepis

Składniki:
1,5 szklanki mąki kukurydzianej (masa harina)
szczypta soli
1 szklanka (250 ml) zimnej wody
1 łyżka oliwy
mąka do posypania
oliwa do posmarowania blatu

Przygotowanie:
Wsypujemy do miski mąkę i sól, wlewamy oliwę i wodę. Mieszamy składniki, ściskając palcami, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta.
Smarujemy blat oliwą. Wykładamy ciasto i krótko wyrabiamy, formując je w kulę. Dzielimy ciasto na 24 porcje, utaczamy z nich kulki, wkładamy do miski i wstawiamy do lodówki na 10 minut. Smarujemy blat oliwą. Kulki ciasta rozpłaszczamy dłonią lub rozwałkowujemy między warstwami folii na grubość 3 mm. Kładziemy placuszki na gorącej płycie i pieczemy po 2-3 minuty z obu stron. Zdejmujemy z płyty, przykrywamy ściereczką i trzymamy w cieple.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE