Tortiera Anny

Tortiera Anny
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej

Przygotowanie:

Ciasto
2½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki miałkiej soli
120 g niesolonego zimnego masła
120 g margaryny roślinnej, zimnej
2 łyżki soku z cytryny
6-10 łyżek zimnej wody

Nadzienie
1½ szklanki obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
750 g mielonej wieprzowiny, wołowiny albo cielęciny (lub mieszanego mielonego mięsa)
2 cebule, pokrojone w kostkę
1 średnia marchewka, obrana i pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 liście laurowe
¾ łyżeczki drobnej soli
¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki mielonych nasion selera naciowego
szczypta mielonego ziela angielskiego
szczypta mielonych goździków
1 szklanka cydru jabłkowego
½ szklanki wody

1 jajko rozkłócone z 2 łyżkami wody do posmarowania

Przygotuj ciasto
Zmieszaj mąkę z solą. Posiekaj masło i margarynę z mąką, aż mieszanina nabierze jednolitej grudkowatej konsystencji. Dodaj sok cytrynowy i tyle wody, żeby zagnieść ciasto. Uformuj je na kształt dysku, zawiń w plastikową folię i włóż do lodówki na 30 min. W czasie, kiedy ciasto się chłodzi, przygotuj nadzienie. Ugotuj ziemniaki w garnku z osoloną wodą aż będą miękkie, odlej i odparuj. Ugnieć ziemniaki na niezbyt gładkie puree i odstaw do ostygnięcia. Na dużej patelni podsmaż mielone mięso, aż straci różowy kolor. Odlej płyn z tłuszczem, który wytopił się z mięsa, dodaj cebulę, marchewkę i przyprawy i podsmażaj przez kolejne 10 min. Wlej cydr oraz wodę do mięsa z warzywami i doprowadź do wrzenia. Podsmażaj na małym ogniu przez 15 min, aż większość płynu odparuje. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj ziemniaki, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Natłuść i wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm. Na oprószonym mąką blacie przekrój ciasto na 2 części i rozwałkuj jedną na koło o grubości 0,5 cm. Wyłóż ciastem tortownicę i wypełnij farszem. Rozwałkuj pozostałe ciasto, wytnij w nim kilka otworów, żeby para mogła znaleźć ujście w czasie pieczenia i przykryj nadzienie. Połącz krawędzie obu części ciasta i posmaruj powierzchnię jajkiem rozkłóconym z wodą. Piecz przez 40-45 min., aż ciasto będzie złociste. Odstaw na 10 minut do ostygnięcia, wyjmij z formy i podawaj w kawałkach.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE