Torta na dwa sposoby

Torta na dwa sposoby
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Po prostu po włosku (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
10

Przygotowanie:

Składniki:
Nadzienie szpinakowe:
2 opakowania szpinaku po 235 g
4 łyżki oliwy
150-200 g tartego parmezanu
50 g bułki tartej
szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej

Nadzienie z ziemniaków:
1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
100 ml śmietany 18%
kawałek masła
szczypta świeżo tartej gałki muszkatołowej
1 jajko i 1 żółtko
150 g tartego parmezanu
8 cienkich plasterków pancetty
1 por
2 gałązki rozmarynu plus listki do dekoracji

Ciasto (proporcje na jedną tortę):
250 g mąki
2 ½ łyżki oliwy
szczypta drobnej soli morskiej
100 ml ciepłej wody

Do dekoracji:
roztrzepane jajko, do posmarowania
pokrojone pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:
Nadzienie szpinakowe: Włożyć szpinak do dużej miski. Wlać oliwę, wymieszać rękoma, tak, by każdy liść pokrył się oliwą. Dodać parmezan i bułkę tartą, wymieszać rękoma, by każdy liść oblepił się warstewką bułki tartej i parmezanu. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać.
Nadzienie z ziemniaków: W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić pokrojone ziemniaki, gotować około pół godziny, aż będą miękkie. Odcedzić i zostawić do odcieknięcia na durszlaku na kilka minut, następnie przełożyć z powrotem do garnka. Ugnieść na gładkie puree, tak, by nie było grudek. Wlać śmietanę, dodać kawałek masła i gałkę muszkatołową. Dodać jajko i żółtko, wymieszać szybko, by jajko nie ścięło się od ciepłych ziemniaków, wsypać parmezan, wymieszać. Na średni ogień wstawić spory rondel, włożyć pokrojona drobno pancettę, podsmażyć, aż się podrumieni. Włożyć drobno pokrojonego pora, listki rozmarynu i mały kawałek masła, trzymać przez 5 minut na małym ogniu, aż pory zmiękną. Dodać pory i pancettę do ziemniaków, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać dokładnie.
Ciasto: Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Do miski wsypać mąkę, dodać oliwę i szczyptę soli. Wlewając powoli ciepłą wodę miksować na niskich obrotach, aż zacznie powstawać masa. Wyłożyć na blat i wyrabiać, aż powstanie gładkie ciasto. To ciasto nie musi odpoczywać, ale trzeba je trzymać owinięte plastikową folią do momentu wałkowania. Z ciasta odrywać kawałki wielkości piłeczki tenisowej (pamiętając, by zakryć folią pozostałe ciasto), spłaszczyć palcami i przepuścić przez maszynkę do makaronu przy największym rozstawie. Złożyć na trzy, trzykrotnie przepuścić przez maszynkę, za każdym razem składając na trzy. Powstały gruby płat ciasta przepuszczać przez maszynkę, za każdym razem zmniejszając rozstaw, aż do przedostatniego. Ciasto może się lepić do maszynki, dlatego przed przepuszczeniem należy je oprószyć mąką z obu stron. W efekcie powinien powstać długi płat ciasta. Ciasto można wałkować ręcznie, ale wymaga to sporo wysiłku, gdyż powinno mieć taką grubość, by było na wpół przezroczyste (grubości mniej więcej trzech złożonych kart do gry). Formę do pieczenia o wymiarach 35x25 cm lekko natłuścić oliwą. Wyłożyć płatami ciasta, tak, by nachodziły na siebie na szerokość 2,5 cm, co zapobiegnie wyciekaniu nadzienia. Brzegi płatów powinny zwisać poza formę na szerokość około 8 cm – powstanie z nich wierzch torty. Do wyścielonej ciastem formy włożyć nadzienie. Choć będzie się wydawać, że szpinaku jest zdecydowanie za dużo, skurczy się on podczas pieczenia znacząco. Przy torcie szpinakowej zwisające brzegi ciasta podwinąć, tak, by powstał brzeżek szerokości 5 cm. Można też zawinąć ciasto tak, by przykryło nadzienie. W przypadku torty ziemniaczanej zrobić brzeżek o szerokości 5 cm, a na nadzieniu zrobić grzbietem widelca wzorek ukośnej kratki. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać listkami rozmarynu, posmarowanymi oliwą. Piec w nagrzanym piekarniku 30-40 minut, do momentu, kiedy ciasto przybierze złotawy kolor. Po wyjęciu z piekarnika odstawić, by chwilę przestygło, przed podaniem udekorować pokrojonymi pomidorkami. Znakomite zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE