Tort z pieczonych ziemniaków

Tort z pieczonych ziemniaków
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 g roztopionego masła
  • sól i pieprz
  • kawałek folii aluminiowej

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Obierając średniej wielkości ziemniaki należy odcinać nieco więcej miąższu razem ze skórką, żeby zyskały podobny, cylindryczny kształt. Część pokrój na szatkownicy. Plastry powinny mieć od milimetra do dwóch. Trafią na spód, bo pierwsza warstwa powinna być grubsza. Ułóż je obok siebie w foremce do ciasta o średnicy 18-tu centymetrów. Wytnij jedno kółko, które umieść w samym środku spodu tortu. Plastry powinny dochodzić do brzegu foremki. Polej je częścią masła. Następną porcję ziemniaków poszatkuj na znacznie cieńsze plastry, które będą elastyczne. Ułóż je tak, żeby zachodziły na siebie dookoła całej foremki. Dopraw ziemniaki i wlej resztę roztopionego masła. Tylko pierwszą warstwę ziemniaków trzeba docisnąć mocno do brzegu. Wierzchnie plastry należy zawinąć do wewnątrz. Przykryj ziemniaki kawałkiem folii aluminiowej. Wstaw do piekarnika. Po 20 minutach gdy staną się złocistobrązowe, ale wierzch pozostanie biały, należy zdjąć folię i piec je dalej odkryte przez 50 minut do godziny. Upieczony tort powinien poleżeć przez 5 minut i nieco wystygnąć. Wtedy łatwiej będzie wyjąć go z foremki, wykładając na talerze. Wierzch posmaruj masłem i wstaw na chwilę pod rozgrzany grill, żeby nabrał złocistobrązowego koloru.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE