Tort wywrotka

Tort wywrotka
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.103)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
12

Przepis

Ciasto
115 g 70% gorzkiej czekolady
1 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 szklanka kwaśnej śmietany
1/2 szklanki masła w pokojowej temperaturze
2 jajka
1 łyżeczka wanilii
1/4 szklanki gorącej wody

Polewa
1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
1/2 szklanki syropu kukurydzianego
225g 70% gorzkiej czekolady, drobno pokrojonej

Czekoladowa bita śmietana
1 szklanka śmietany kremówki 36%
2 łyżki kakao
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka wanilii

Montaż i dekoracja
pokruszone czekoladowe wafelki do przybrania
wywrotka albo wóz strażacki

Przygotowanie ciasta
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć cukier, mąkę i sodę oczyszczoną w robocie kuchennym. Dodać kwaśną śmietanę i masło i dobrze ubić. Dodać jajka i wanilię, ubijać, aż się połączą. Dodać stopioną czekoladę i dalej ubijać. Dodać gorącą wodę i mieszać, do czasu aż ciasto stanie się gładkie. Keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką, wlać ciasto. Piec 1 godzinę i 15 minut lub do czasu aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Wyjąć z formy na metalową kratkę, niech wystygnie. Ciasto można piec w tradycyjnej tortownicy, ale keksówka jest wygodniejsza, jeśli chodzi o wykonanie wywrotki.

Polewa czekoladowa
Podgrzać śmietanę i syrop kukurydziany, wmieszać czekoladę. Mieszać do czasu aż czekolada całkowicie się rozpuści, a masa będzie jedwabiście gładka. Studzić 15 minut lub do czasu, aż masa będzie chłodna, ale ciągle płynna.

Czekoladowa bita śmietana
35% śmietanę, kakao, brązowy cukier i wanilię ubijać w dużej misce do czasu aż powstaną miękkie śmietanowe szczyty.

Montaż i dekoracja
Ciasto ułożyć na metalowej kratce ustawionej nad blachą do pieczenia. Polewę rozprowadzić równomiernie po cieście aż całe będzie nią pokryte. W razie potrzeby użyć polewy, która spłynęła na spodnią blachę. Ciasto studzić w lodówce.
Dużą deskę do krojenia posmarować masłem i posypać warstwą pokruszonych wafli aż będą wyglądać jak gruz. Ciasto ułożyć na wafelkowym gruzie. Wywrotkę postawić na tak przygotowanym cieście i wypełnić bitą śmietaną i posypać pozostałościami wafelkowego gruzu.

© Michael Smith

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE