Tort weselny

Tort weselny
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Wolny tydzień Chucka (odc. 6)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
8
Czas przygotowania:
1 godzina, 40 minut

Przepis

Składniki:
ciasto waniliowe:
2¾ filiżanki niesolonego masła + odrobina do nasmarowania formy
2 filiżanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
1¼ filiżanki cukru
3 jajka
¾ filiżanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

kawowa bita śmietana:
3 filiżanki śmietany kremówki
½ filiżanki cukru pudru
2 łyżki mocnej espresso
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

truskawki:
2 filiżanki truskawek pokrojonych w plasterki + całe truskawki do dekoracji
¼ filiżanki cukru
1 filiżanka uprażonych i posiekanych orzechów włoskich + kilka całych orzechów do dekoracji
1 laska wanilii

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Kratkę umieszczamy na środkowym poziomie. Formę tortową smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto: w naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawiamy. W drugim naczyniu mikserem ucieramy masło z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając (około 2 minut), aż powstanie lekka i puszysta masa. Mieszając na niskich obrotach, dodajemy stopniowo suche składniki i mleko z wanilią. Przekładamy masę do formy. Pieczemy około godziny. Sprawdzamy, czy drewniany patyczek będzie suchy. Studzimy 10 minut. Wyjmujemy z formy i studzimy całkowicie na kratce do ciast. Kawowa bita śmietana: w dużym naczyniu ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, kawą i ekstraktem waniliowym. Odstawiamy. Truskawki: łączymy truskawki z cukrem i ziarnami wanilii. Ciasto przecinamy poziomo na pół. Na pierwszej warstwie ciasta umieszczamy połowę bitej śmietany. Dodajemy połowę truskawek i połowę orzechów. Nakrywamy drugą warstwą ciasta. Smarujemy pozostałą bitą śmietaną. Dodajemy pozostałe truskawki i orzechy, dekorujemy.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE