Tort truskawkowo-śmietankowy

Tort truskawkowo-śmietankowy
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Słodki James (odc.5)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
1 godzina

Składniki:

  • 1 duży gotowy spód biszkoptowy
  • 750 ml śmietany kremówki
  • 100 g drobnego cukru
  • 25 ml likieru pomarańczowego
  • 200 ml gotowego sosu custard
  • ok. 500 g truskawek bez szypułek
  • przekrojonych wzdłuż na połówki
  • plus 10 małych w całości
  • do przybrania
  • 50 g cukru pudru
  • olej do natłuszczenia

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wytnij z biszkoptowego spodu koło o średnicy 25 cm za pomocą ścianek tortownicy. Ostrym nożem ostrożnie przekrój je w połowie, otrzymując dwa cieńsze koła. Na dużym talerzu połóż ścianki tortownicy (bez dna) i włóż do środka jeden cienki spód, tworząc podstawę ciasta. Ubij w dużej, czystej misce śmietanę kremówkę z 25 g drobnego cukru i likierem pomarańczowym. Wmieszaj custard i wstaw krem do lodówki. Wyłóż formę połówkami największych truskawek, płaszczyzną przecięcia w kierunku ścianek formy. Pozo

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE