Tort owsiany

Tort owsiany
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.10

Przepis



Ciasto:
5 żółtek
1/2 szkl. brązowego cukru
4 łyżki stołowe mąki owsianej
3 łyżki stołowe mąki razowej żytniej lub pszennej
piana z 5 jaj

Krem:
450 g jogurtu o smaku waniliowym
2 łyżki żelatyny

biała i mleczna czekolada oraz świeże truskawki do dekoracji

Przygotowanie:
Do żółtek dodać cukier i wymieszać mikserem na jednolitą, puszysta masę.
Ubić pianę z 5 białek i delikatnie dodać do masy jajecznej. Razem wymieszać drewnianą szpatułką. Na koniec wsypywać po łyżce wymieszanej mąki i delikatnie połączyć wszystkie składniki. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą tortownicy. Piec ok. 30 min w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto,wyjąc i przekroić na 2 części. Nasączyć dobrze osłodzoną herbatą, z dużą ilością cytryny. Wyłożyć krem jogurtowy (jogurt wymieszać z rozpuszczoną żelatyną), posypać świeżymi plasterkami truskawek, przykryć drugą częścią ciasta. Nasączyć. Wstawić do lodówki na 1 godz., do stężenia kremu-jogurtu. Na koniec cały tort oblać białą czekoladą, udekorować świeżymi truskawkami, wcześniej maczanymi w ciemnej czekoladzie. Boki tortu obsypać pokruszonymi wafelkami kakaowymi. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc i gotowe:)


Magdalena Paździej

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE