Tort marchewkowy z owocami

Tort marchewkowy z owocami
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.10

Przepis


Składniki:
1 kostka margaryny
3 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 szklanki marchwi startej na tarce o średnich oczkach
4 jajka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
krem karpatkowy w 5 minut
konfitura z czarnej porzeczki
orzechy włoskie
czekolada gorzka

Do dekoracji:
jabłka, kiwi, śliwki, czarne drobne winogrona, maliny, jeżyny

Przygotowanie:
Ubić pianę z białek. Dalej ubijać, stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Dodać marchew, mąkę z resztą suchych składników i stopioną margarynę. Ciasto wlać do wysmarowanej wysypanej mąką tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni C 40 minut. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Płat ciasta wysmarować konfiturą z czarnej porzeczki na to część kremu karpatkowego z orzechami i kawałkami czekolady. Przykryć drugim płatem. Wierzch i boki wysmarować resztą kremu. Boki obsypać startą marchewką. Wierzch udekorować owocami.

Ubić pianę z białek. Dalej ubijać, stopniowo dodawać cukier i po jednym żółtku. Dodać marchew, mąkę z resztą suchych składników i stopioną margarynę. Ciasto wlać do wysmarowanej i wysypanej mąką tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni C 40 minut. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Płat ciasta wysmarować konfiturą z czarnej porzeczki na to część kremu karpatkowego z orzechami i kawałkami czekolady. Przykryć drugim płatem. Wierzch i boki wysmarować resztą kremu. Boki obsypać startą marchewką. Wierzch udekorować owocami.

Ewa Szczepińska

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE