Tort lodowy z groszkami czekoladowymi

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 3 (odc.25)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis


Ciasto
170 g masła o temperaturze pokojowej
½ szklanki brązowego cukru
½ szklanki cukru
2 łyżki syropu kukurydzianego
1 jajko
1 żółtko
2 łyżeczki ekstraktu wanilii
1 ½ szklanki mąki
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 szklanka miniaturowych groszków czekoladowych
masło do wysmarowania formy

Lody
4 żółtka
6 łyżek cukru
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
1 ¼ szklanki śmietany 18%
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 ¼ szklanki śmietany kremówki 36%
1 ½ szklanki miniaturowych groszków czekoladowych

Groszki czekoladowe lub posiekane orzechy do obtoczenia boków.

Przygotowanie ciasta
Rozgrzać piekarnik do temperatury 160°C. Wysmarować masłem 2 tortownice lub okrągłe foremki o średnicy 23 cm i wyłożyć dno pergaminem. Mikserem utrzeć masło, oba rodzaje cukru, syrop kukurydziany i ekstrakt wanilii na gładką masę. Dodać jajko i żółtko i dobrze wymieszać. W osobnej misce zmieszać mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę i sól. Dodać do ucieranej masy i miksować, aż składniki się połączą. Wsypać groszki czekoladowe i dobrze wymieszać łyżką lub łopatką. Podzielić ciasto między dwie foremki i rozprowadzić równą warstwą. Piec 20 – 25 minut aż ciasto się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i odstawić, by ostygły.

Przygotować lody
Umieścić w rondlu śmietanę, żółtka, skrobię i cukier i wymieszać trzepaczką. Postawić na małym ogniu i mieszając łyżką gotować ok. 8 minut, aż masa stanie się lśniąca i zgęstnieje (powinna pokrywać łyżkę cienką warstewką). Zdjąć z ognia, przecedzić przez sito i odstawić do ostygnięcia (mieszać od czasu do czasu), a następnie dobrze schłodzić. Wmieszać ekstrakt wanilii. Ubić śmietanę niezbyt sztywno i dodać do schłodzonej masy jajecznej. Wymieszać za pomocą trzepaczki, przelać do maszynki do lodów i wyrabiać lody ok. 20 minut, zgodnie z instrukcją obsługi maszynki. Tuż przed końcem wyrabiania wsypać do maszynki groszki czekoladowe. Przełożyć lody do pojemnika i wstawić do zamrażarki. Jeśli lody są dosyć płynne zamrażać przez ok. 40 minut i zamieszać przed użyciem, by równomiernie rozłożyć groszki.

Przygotowanie tortu
Wyjąć porcje ciasta z foremek i usunąć pergamin. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią plastikową. Położyć na dno jedną warstwę ciasta wierzchem do dołu. Wyłożyć lody i rozprowadzić równą warstwą. Przykryć drugą porcją ciasta (wierzchem do góry) i lekko docisnąć. Zawinąć w folię i wstawić do zamrażarki na około 4 – 6 godzin. Wyjąć z zamrażarki 15 minut przed podaniem i pozostawić w temperaturze pokojowej. Zdjąć tortownicę i usunąć folię. Obtoczyć boki tortu w groszkach czekoladowych lub orzechach. Pokroić na porcje gorącym, suchym nożem i podawać.

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml



© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE