Tort kanapkowy

Tort kanapkowy
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
8

Przygotowanie:


Pasta z kurczakiem
½ szklanki kremowego twarogu śmietankowego o temperaturze pokojowej
½ szklanki majonezu
¼ szklanki posiekanej dymki
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka maku
2½ szklanki drobno pokrojonej piersi kurczaka, upieczonej z solą i pieprzem
1/3 szklanki grubo mielonych lekko uprażonych orzechów włoskich
sól i pieprz

Pasta jajeczna
8 jajek na twardo, obranych
2/3 szklanki majonezu
1/3 szklanki drobno posiekanych zielonych oliwek
3 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
sól i pieprz

Pasta serowa z pesto
1 szklanka liści bazylii
2/3 szklanki płaskich liści natki pietruszki
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
3 łyżki oliwy
450 g twarogu śmietankowego o temperaturze pokojowej
2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany
sól i pieprz

1 paczka białego chleba tostowego
1 paczka ciemnego chleba tostowego

Przygotuj pastę z kurczakiem
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki poza mięsem i orzechami. Dodaj mięso i orzechy, dopraw do smaku, wymieszaj i wstaw do lodówki.

Przygotuj pastę jajeczną
Zetrzyj jajka na tarce o grubych oczkach, wymieszaj z majonezem, posiekanymi oliwkami i cebulą oraz dopraw do smaku. Wstaw do lodówki. Zmiel bazylię i natkę z czosnkiem i oliwą na gładką pastę. Dodaj twarożek i zmiel, wlewając tyle śmietany, żeby masa zrobiła się gładka. Dopraw do smaku i przechowuj w temperaturze pokojowej. Wyłóż tortownicę o średnicy 22 cm folią plastikową tak, żeby brzegi folii wystawały na zewnątrz. Odkrój skórkę od kromek chleba tostowego i pokrój kromki na paski o szerokości 2,5 cm. Ciasno wyłóż dno i ścianki tortownicy kawałkami chleba – na przemian jasnego i ciemnego. Rozprowadź pastę z kurczakiem na warstwie chleba i przykryj kolejną warstwą kawałków pieczywa. Rozprowadź na niej pastę jajeczną i znów przykryj kolorowymi kromeczkami. Na wierzch nałóż warstwę pasty twarogowej z pesto, zachowując część tej pasty do ozdobienia tortu kanapkowego. Na wierzchu znów rozłóż warstwę małych kanapeczek. Zawiń wystające brzegi folii ku górze, osłaniając cały tort i wstaw na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem wyjmij tort kanapkowy z tortownicy, zdejmij folię i ozdób pozostałą pastą z pesto za pomocą szprycy albo torebki foliowej z odciętym dolnym rogiem. Podawaj w kawałkach, jak tort.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE