Tort galicyjski

Tort galicyjski zobacz Tort galicyjski 2018-06-19 13:01:12
Tort galicyjski
Oceń przepis:
72 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Bożena Sikoń

Seria kulinarna:
Łakocie Bożeny Sikoń (odc.6)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy: (rant średnica 20 cm)
  • 250 g orzechów włoskich
  • 150 g cukru pudru
  • starta skórka z zielonej cytryny
  • 5 jajek

Dodatki:

  • konfitura z czarnej porzeczki
  • polewa czekoladowa
Krem maślano-kawowy:
  • 4 żółtka
  • 200 g + 50 g cukru
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml spirytusu
  • 100 g orzechów włoskich (kilka odłożyć do dekoracji)

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Biszkopt orzechowy
Orzechy włoskie zmielić, połączyć z cukrem pudrem i startą skórką z cytryny. Odstawić na kilka godzin. Dobrze jest przygotować mieszankę dzień wcześniej. Do mieszanki dodać jajka i dokładnie wymieszać. Masę wylać do tortownicy i piec w temp. 170 stopni około 40 min.

Krem maślano-kawowy:
Ubić żółtka z mniejszą ilością cukru, dodać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, a pozostały cukier zalać minimalną ilością wody i gotować aż syrop będzie lekko gęstniał. Gorący wlewać strumieniem na ubijane żółtka i dalej ubijać aż do wystygnięcia. Masło małymi kawałkami wrzucać do masy jajecznej i dalej ubijać. Po otrzymaniu kremu dodać spirytus i uprażone wcześniej orzechy włoskie.

Złożyć tort:
Ostudzony biszkopt orzechowy przekroić na 3 części. Pierwszy włożyć na dno tortownicy, rozłożyć na nim porcjami konfiturę z czarnej porzeczki i rozsmarować krem kawowy. Przykryć drugim biszkoptem i powtórzyć czynność. Wierzch zasmarować kremem i odstawić do zastygnięcia. Po wycięciu z tortownicy oblać polewą czekoladową. Udekorować.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Zofia30 9 lat temu

Nic dziwnego, ze Kuchnai TV nie emituje nowych odcinkow z pania Sikon skoro jej przepisy sa niedokladne i nie mozna spodziewac sie ze strony autorki zadnych wyjasnien. Ja rownie probowalam zrobic to ciasto, ale biszkopt w ogole nie wyrosl. Przepis byl rowniez niedokladny, poniewaz pani Sikon nie sprecyzowala jaki ma byc cukier: krysztal czy puder i jaka kawa powinna byc dodana.

cayenne 9 lat temu

A kto powiedział, że nie można go piec w tortownicy?
Wydaje mi się, że gęstość kremu zależy od gęstości syropu cukrowego, którym się zaparza jajka. Mój krem był tak gęsty, że można go było kroić nożem.

lucek 9 lat temu

Robiłam tort z laptopem obok. Krok po kroku jota w jotę - ciasto nie wyrosło, faktycznie było wilgotne ale można je było przekroić tylko na dwie części. Pomimo zabezpieczenia rantu folią aluminiową , trochę ciasta podczas pieczenia wypłynęło pomiędzy folię a rant. Nie wiem czemu nie można piec tego w tortownicy?Krem wyszedł rzadki choć bardzo dobry w smaku. Zgadzam się z tymi, którzy uważają, że nie wszystkie tajniki przepisu zostały ujawnione- a szkoda. Reasumując niestety mój tort nie wyglądał jak ten zrobiony przez Panią Sikoń:)))

Aśk;) 9 lat temu

jeśli jesteście nowi w pieczeniu, to nie bierzcie się za przepisy, przy których widnieje napis :"trudność: trudne". Dla kogoś, kto zna się na pieczeniu niektóre rzeczy są oczywiste i nie trzeba ich zawierać w przepisie. Bez trudu można znaleźć receptury na ciasta równie pyszne i stokroć łatwiejsze...

Pozdrawiam

P.S. Mój tort wyszedł idealnie:)

mysia 9 lat temu

A ja zrobiłam i wszystko wyszło jak trzeba. I krem, i biszkopt, i bez ubijania piany. Pycha. Dziękuję, pani Bożeno.

karolinson 9 lat temu

próbowałam zrobić dekoracje z czekolady (u mnie akurat z białej) i d..pa. zrobiłam dokładnie jak na filmie, ale niestety nie chciało sie odkleic od folii i wyszły wórki czekoladowe.
te przepisy to chyba tylko dla "miszczów" cukiernictwa

antykiml 9 lat temu

Tort wyszedł bardzo dobry ,nie wiem czy pomógł proszek do pieczenia ,ale na wszelki wypadek dałem.Masa wyszła troszkę inna niż na filmiku,bo pewnie za szybko robiłem i nie poczekałem na wystudzenie masy zeby dodać masło.Wyszła inna ale pyszna.Jestem zadowolony ze smakołyku,zebrałem pochwały,szczere.
Pozdrawiam

tess_88 9 lat temu

w odpowiedzi ---- mass
Droga Pani! Prosze nas nie rugować za brak "myślenia".
Przepisy Pani Sikoń są prezentowane na ekranie po to, aby postepując dokladnie tak
samo, otrzymać ten mistrzowski "ŁAKOĆ". Nie pomyślala Pani o tym?!!!!!!!!!!!
Na mój apel do "administratora" i tyle niepochlebnych opini - cisza....................
Trzeba uciekać z tego portalu.

cayenne 9 lat temu

Przecież w przepisie jest napisane "kawa rozpuszczalna". Gdyby chodziło o rozpuszczoną, to raczej byłby "napar".
Napisane tez jest, żeby masło dodawać kawałkami (czyli nie roztarte) do wystudzonej masy (bo jajka ubijasz z syropem aż do wystudzenia). Polecam uważniejsze czytanie :)

majeranek 9 lat temu

A ja jestem facetem i pomyslałem,że na wszelki wypadek dam proszek do pieczenia i biszkopt wyrósł,jeszcze nie wiem jak smakuje,ale na tyle orzechów,no i po upieczeniu był wilgotny,ładnie się kroił.Natomiast masa,w przepisie nic a nic czy kawa ma być jako sypka 2 łyżeczki,czy rozpuszczona. Musiał bym robić doświadczenia,no i z tym wlewaniem syropu cukrowego,to jest wysoka temperatura,póżniej do gorącego dawać masło,Też musiał bym zrobić kilka prób jakie masło dawać czy utarte wcześniej ,czy masa ma być wystudzona.Tak czy tak uważam,że przepis jest podany nie profesjonalnie.
Autorka zachowuje dla siebie tajemnice sukcesu,Polecam programy J.Olivera ,świetnie się bawie jak oglądam jego prezentacje,wszystko wychodzi mi idealne,człowiek ,który wkłada serce do gara.
Pozdrawiam.........

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE