Tort bananowo-kawowy dla Jamiego Olivera

Tort bananowo-kawowy dla Jamiego Olivera
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.10

Przepis

BISZKOPT:
Składniki:
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
6 jajek
½ szklanki mąki pszennej
1 kopiata łyżka kakao (po połączeniu kakao i mąki pszennej otrzymamy ¾ szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody

Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej dodawać stopniowo cukier. Dalej dodać po jednym żółtku, miksować. Mąkę przesiać, będzie wówczas pulchna i unikniemy grudek. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając. W międzyczasie dodać wodę. Mieszać. Tortownicę wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 min w temperaturze 180°C. Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika. Inaczej może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić wykałaczką, czy biszkopt jest gotowy. Wykałaczka powinna pozostać sucha. Jeżeli biszkopt jest upieczony najlepiej pozostawić go na parę minut w piekarniku. Gdy lekko przestygnie, wyciągnąć go i odwrócić do góry nogami na blat. W ten sposób uzyskamy płaski biszkopt.

Krem:
Składniki:
2 kostki masła
2 budynie waniliowe
2 łyżki mąki
¾ szkl. cukru pudru
3 banany
3 łyżeczki kawy
1 łyżeczka kakao

Przygotowanie:
Budyń gotować wg. przepisu. Dodatkowo do rozpuszczonego w kubku budyniu (proszku) dodać 2 łyżki mąki. Ostudzić do całkiem zimnego! Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masła dodać budyń i złączyć na gładką masę. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać zmiksowane 2 banany.
Do drugiej dodać 1 łyżeczkę kakao oraz 3 łyżeczki kawy. Trzecią zostawiamy bez dodatków. Biszkopt dzielimy na 3 warstwy i każdą warstwę nasączamy (2 warstwy woda+cytryna, 1 warstwę woda+ zaparzona i ostudzona kawa). Na 1 warstwę biszkoptu nakładamy krem z bananami + obkładamy plasterkami z 1 banana. Na 2 warstwę nakładamy krem bez dodatków. 3 warstwę biszkoptu obkładamy kremem z kawą + dodatkowo kremem obkładamy boki tortu (dzięki temu lukier będzie się trzymał).

LUKIER NA OZDOBY
Składniki:
70 ml wrzącej wody
3 łyżeczki żelatyny
50 g glukozy
850 g – 1 kg cukru pudru
kilka kropel cytryny
troszkę masła

Przygotowanie:
Do wrzącej wody dodać żelatynę i mieszać aż się rozpuści. Jeśli jest już rozpuszczone, do wody dodać glukozy i wymieszać. Na blat wysypać cukier puder. Wlać na cukier wodę z żelatyną i glukozą i na początku mieszać łyżeczką, a następnie rękoma ugnieść. Stopniowo dodawać resztę cukru pudru i ugniatać rękami. Dodać odpowiednio barwniki spożywcze wymieszane z cytryną (w soku z cytryny ładnie się rozpuszczą) i uformować ozdoby na tort. Aby lukier był bardziej plastyczny można dodać troszkę masła. Poszczególne elementy łączyć wodą z żelatyną.

Iwona Wieczorek

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE