Torciki dulce de leche

Torciki dulce de leche
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 3 (odc.17)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia portugalska

Przepis

Nadzienie
2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Ciastka
2 szklanki mąki
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
200 g nie barwionej margaryny roślinnej
¼ szklanki mleka 2%
cukier-puder

Przygotowanie
Wlać mleko skondensowane do rondla o grubym dnie. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż mleko zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru (ok. 20 min). Przelać gotowe dulce de leche do metalowej albo żaroodpornej szklanej miski, przestudzić przez 15 min, zmieszać z ekstraktem waniliowym i odstawić do ostygnięcia. Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Zmieszać w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodać margarynę i posiekać, aż powstanie jednolicie grudkowata masa. Dodać mleko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć masę w plastikową folię i odłożyć na 20 min.
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość 0,6 cm i wyciąć 24 kółka o średnicy 4 cm. Ułożyć kółka na przygotowanej blasze, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 6 min, aż ciastka będą suche, ale nie zbrązowieją. Odstawić do wystygnięcia.
Nałożyć dulce de leche na ciastko i delikatnie docisnąć drugim ciastkiem. Powtórzyć czynności jeszcze dwukrotnie, aż powstanie czteropiętrowa markiza. Posypać górne ciastko cukrem-pudrem. Gotowe torciki wstawić do lodówki i wyjąć na 10 min przed podaniem. Torciki można zamrażać.

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml


© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE