Torcik truskawkowy

Torcik truskawkowy
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość 2 (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 1 szklanka cukru
  • 3 duże jajka
  • żółtka oddzielone od białek
  • 1 łyżeczka drobno otartej skórki z cytryny
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/3 szklanki mleka 2%
  • 1¼ szklanki mąki tortowej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki miałkiej soli
  • 2 szklanki pokrojonych w plasterki świeżych truskawek
  • ½ szklanki śmietany kremówki
  • ubitej na sztywno

Kalkulator wag i miar

Przepis

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C i natłuść oraz posyp mąką wnętrze 2 kwadratowych foremek o długości boku 20 cm. Utrzyj olej roślinny, ½ szklanki cukru i żółtka na puszystą masę. Wmieszaj otartą skórkę z cytryny i wanilię, a następnie mleko. Przesiej przez sito mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i delikatnie wmieszaj do puszystej masy, aż składniki się połączą. Wyłóż każdą z przygotowanych foremek połową ciasta. Ubij mikserem białka jajek na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostały cukier. Rozłóż i wygładź bezową pianę na powierzchni ciasta w obu formach. Piecz 30-35 min, aż szpikulec wbity w ciasto pozostanie czysty po wyjęciu. Pozostaw spody do ostygnięcia w formach. Przełóż jeden ze spodów na talerz stroną bezową w dół i udekoruj połową bitej śmietany i truskawek. Drugą warstwę ciasta ułóż na wierzchu bezą ku górze i rozłóż pozostałą śmietanę oraz owoce. Przed podaniem wstaw tort do lodówki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE