Torcik śmietankowy z rozmarynem i świeżymi malinami

Tort śmietankowy z rozmarynem zobacz Tort śmietankowy z rozmarynem 2018-06-19 13:01:12
Tort śmietankowy z rozmarynem
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Bożena Sikoń

Seria kulinarna:
Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania na walentynki

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Jajka z cukrem pudrem utrzeć ,,do białości,,. Namoczyć żelatynę, a z gałązek rozmarynu zerwać igiełki i drobno posiekać. Jedną część śmietanki ubić, a w drugiej zaparzyć posiekany rozmaryn, a następnie zmiksować. Do ubitych jajek z cukrem dodawać stopniowo serek mascarpone i dokładnie wymieszać by nie było grudek. Rozpuszczoną żelatynę połączyć z zaparzonym rozmarynem i dodać do masy, na koniec dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Masę wylać na przygotowany wcześniej spód z pokruszonych herbatników połączonych z rozpuszczonym masłem. Spód umieścić w rancie i na podstawce. W masie śmietankowo-rozmarynowej zatopić świeże maliny, pozostałe zostawić do wykończenia – ułożyć je na całej powierzchni gdy torcik zastygnie. Maliny pożelować rozpuszczoną gorącą konfiturą z moreli. Boki tortu obłożyć pazurkami z czekolady.

Wykonanie:
Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Małe porcje nakładać łyżeczką na folię, a następnie rozciągać w formie pazurka. Odstawić do lodówki, po zastygnięciu przyklejać na boki tortu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE